Fytotherapie ofwel kruidentherapie (Fytos = kruid) is één van de oudste vormen van de geneeskunde. Vele kruiden bevatten werkzame stoffen tegen tal van ziektebeelden. Veel reguliere middelen zijn afgeleid van recepten uit de kruidengeneeskunde. Een van de eerste reguliere (= allopatische) geneesmiddelen is gemaakt van het Vingerhoedskruid (digitalis off.). Dit kruid -met zijn op vingerhoedjes lijkende bloemen- is een goed middel tegen hartritmestoornissen. Dit middel heeft echter niet veel meer te maken met het originele kruid en is allesbehalve natuurlijk, door de bewerking vanuit de farmacie.
Bijzonder is, dat er de laatste jaren steeds meer onderzoek wordt verricht naar de werkzame stoffen van kruiden en daardoor krijgen we ook steeds meer inzicht in de juiste doseringen en mogelijke effecten. Zo zien we een trend naar standaardisering (zorgen, dat in elke capsule met een kruidenextract precies de juiste dosis werkzame stof zit) en betere afspraken rondom grondstoffen en productie en kwaliteitsgaranties. De fytotherapie is zo de laatste jaren uitgegroeid tot een nieuwe, serieuze tak van de geneeskunde en is nu veel meer dan het drinken van wat kruidenaftreksels. Er zijn in Nederland ondertussen meerdere erkende stromingen op fytotherapiegebied. De reguliere geneeskunde, de westerse natuurgeneeskunde, de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurvedische geneeskunde zijn de meest bekende.
In Nederland is de NVF (Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie) een organisatie, die veel kennis in huis heeft over alles wat met kruidengeneeskunde te maken heeft. Voor meer informatie zie: www.fyto.nl
De reguliere geneeskunde maakt jammer genoeg vaak alleen gebruik van maar één werkzaam deel van een plant, terwijl in de natuurgeneeskunde de gehele of een heel deel van een plant wordt gebruikt. Door maar één deel te gebruiken gaat soms het belang van het geheel van de plant verloren.
In de natuurgeneeskundige fytotherapie wordt vaak gebruik gemaakt van de signatuurleer. Hierbij wordt gekeken naar de overeenkomsten van planten of delen van planten met het hele individu, organen of lichaamssubstanties, waardoor exacter bekeken kan worden welk kruid bij dit individu gebruikt zou mogen worden.
Fytotherapie behoort nog niet bij mijn aanbod van therapiën. Mocht blijken (uit bijvoorbeeld een bioresonantiemeting), dat deze therapie het beste bij jou past, dan verwijs ik je door naar een collega-therapeut, die zich gespecialiseerd heeft in de fytotherapie. Via ons gezamenlijk netwerk behoort dit altijd tot de mogelijkheden.