Natuurgeneeskunde richt zich vooral op het individu als geheel zowel fysiek als mentaal, op stimuleren van het zelf genezend vermogen en niet op het bestrijden van de ziekte en het behandelen van de symptomen. De term Natuurgeneeskunde wordt vaak gebruikt als synoniem voor alternatieve geneeswijzen. Onze praktijk zou het woord liever willen definiëren als een holistische behandelwijze, die rekening houdt met het eigen vermogen tot herstel van een organisme.
Ieder organisme heeft een natuurlijke neiging naar gezondheid en met bepaalde therapieën en/of supplementen kun je dit zelf genezend vermogen ondersteunen en stimuleren.
In deze zin is natuurgeneeskunde een heel breed begrip en vallen behandelvormen zoals Bowen-, bioresonantie- , bloesem- en celzout therapie, maar ook voeding, orthomoleculaire en leefstijl adviezen, ontspanningstechnieken, meditatie en acupunctuur onder natuurgeneeskunde.
Natuurgeneeskunde ziet ziekte als een poging van het lichaam het organisme te tonen dat het uit balans is. Een poging vanuit het zelf herstellende vermogen deze disbalans op te ruimen of aan te passen, om minder last te hebben van de verstorende factoren en de gezonde balans te kunnen herstellen. Koorts en diarree zijn dus zeer nuttige en wenselijke reacties van het lichaam en een manier om het lichaam te reinigen van afvalstoffen.
Deze factoren kunnen onder andere stress, te weinig rust, voeding en vaak ook een ophoping van afvalstoffen (verzuring) zijn. Slechte kwaliteit voeding, te weinig zuiver water drinken, veel spanningen privé of werk gerelateerd, inademing uitlaatgassen of sigarettenrook, belasting met chemische stoffen, vaccinaties, allen kunnen bijdragen aan een minder goed functionerend lichaam.
Er komen steeds meer inzichten welke wijzen op het belang van ontgiften, maar deze kijken helaas vaak alleen naar het ontgiften van de lever. Terwijl goed functionerende darmen, een goede mondflora en ondersteuning van alle zuiveringsorganen ( nieren en lymfe) en het immuunsysteem misschien nog wel belangrijker zijn.
Bij ziekte/klachten wordt er door een natuurkundige gekeken naar behandelingen om te reinigen, te herstellen, te ondersteunen en te stimuleren (o.a. vooral immuun stimulatie).
Reiniging zou kunnen door middel van een goed dieet, veel zuiver water en bepaalde kruiden die de ontgifting stimuleren of door meer bewegen, psychisch dingen los laten, vasten, darmspoelingen etc.
Herstellen en ondersteunen kan door aanvulling van tekorten door betere voeding, vitaminen/mineralen suppletie en bijvoorbeeld oefeningen als meditatie, Qi Neng Qi Qong en wandelen.
Stimulatie met name van het immuunsysteem kan door bepaalde kruiden, door vitaminen/mineralensuppletie en ook door verandering van dieet en levensstijl zoals bijv. dauwetrappen.
Zo is er een breed scala aan behandelwijzen en adviezen, die allen een appèl doen op de oerkracht: ‘het zelfherstellend vermogen’ van de mens. Elke Natuurgeneeskundige maakt zo gebruik van die werkvormen waar hij/zij de meeste affiniteit mee heeft.
Hoe weet je waar je het beste naar toe kan?
Bij een Natuurgeneeskundige behandeling is het volgens mij van belang dat je in eerste instantie naar een gediplomeerd therapeut gaat, aangesloten bij een beroepsorganisatie met verplichting tot bijscholing, en als tweede is het belangrijk dat de cliënt vertrouwen heeft in de behandelaar en in de behandelvorm die wordt gebruikt. Vertrouwen in de kundigheden, de vaardigheden zij heeft. Door dat vertrouwen ben je namelijk beter in staat om toe te geven aan dat stukje ‘overgave’ dat nodig is voor ieder herstel-/ geneesproces.
Altijd eerst een intake
Bij elke nieuwe cliënt begint een behandeling met een intakegesprek ( 1,5 uur inclusief behandeling), naast een uitgebreide vragenlijst die je wordt toegestuurd voor het 1ste consult.
Samen bepalen we na het intake gesprek welke behandelvorm wij zouden adviseren en welke bij jou zou passen.