Bowen therapie is een zachte, niet manipulerende maar effectieve ‘hands-on’ therapie. Bowen kan zowel holistisch als klachtgericht worden ingezet. De Bowen therapie is een behandelvorm waarbij een rollende beweging gemaakt wordt over verschillende spieren en pezen. Zo wordt er een prikkel gegeven aan de fascie, welke wordt door gegeven aan de hersenen en weer terug naar fascie. Door deze prikkeloverdracht wordt het lichaam in beweging gezet, het zelf herstellend mechanisme geactiveerd, om de gezonde balans weer terug te vinden.
De Bowen therapie is gebaseerd op het feit dat het menselijk lichaam erg goed in staat is zichzelf te herstellen, hier altijd naar zoekt en dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Tevens is de Bowen therapie gebaseerd op het principe dat het hele lichaam wordt behandeld, niet alleen het deel waar de pijn of beperking zich bevindt. De therapie werkt holistisch. Het kan gebruikt worden voor een groot aantal aandoeningen, zowel fysiek als mentaal, maar ook preventief of als “APK”. De Bowen therapie kan toegepast worden bij jong en oud. Er is geen contra-indicatie bij deze therapie vorm bekend.
De behandeling
Allereerst zal je vóór het eerste consult gevraagd worden een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Voorafgaand aan de eerste behandeling vindt er een uitgebreid intake gesprek plaats en worden je klacht en voorgeschiedenis besproken. Daarna volgt een kort onderzoek en wordt uitgelegd hoe de behandeling er uit zal gaan zien.
Je ligt op de behandeltafel op je buik (indien dit niet mogelijk is, vinden we een andere oplossing!) en word je toegedekt met handdoeken. De behandeling zelf bestaat uit rollende bewegingen (met oogbal druk) over pezen en spieren, ook wel ‘moves’ genoemd. Na een paar van deze rollende bewegingen volgt een korte pauze, zodat het lichaam kan reageren op de prikkel die zojuist gegeven is. Al naar gelang jouw wens verlaat de therapeut even de ruimte of blijft in de ruimte aanwezig. Na een serie van verschillende moves, wordt je gevraagd eenmaal om te draaien naar rugligging, waarna de behandeling wordt voortgezet. Een 1ste behandeling is gemiddeld 1-1,5 uur een vervolgbehandeling neemt meestal een uur in beslag.
De behandeling is niet pijnlijk of manipulerend en wordt als zeer ontspannend ervaren. Er kan door dunne kleding heen gewerkt worden, maar een behandeling direct op de huid verdient de voorkeur.
De Bowen therapie is niet bedoeld als vervanging voor medisch advies of behandeling. In geval van twijfel dient altijd de behandelend arts geraadpleegd te worden.
Wat is fascie?
De fascie is een bindweefsel dat als een dun fijnmazig web alle structuren van het lichaam omsluit. Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door fascie. De fascie verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel.
Door bijvoorbeeld een ongeval, een blessure of langdurige overbelasting, maar vooral ook door stress en emotie kan de fascie vast gaan zitten. Er ontstaan dan blokkades en de doorstroming wordt hierdoor gehinderd waardoor er afvalstoffen minder goed kunnen worden afgevoerd. Je ziet dan ook vaak na een eerste behandeling dat deze blokkades veranderen, het lichaam moe wordt daar overtollige afvalstoffen ineens worden afgevoerd. Je hoort mensen vaak aangeven dat ze vaker moesten urineren en ontlasten en wat vermoeider waren de 1ste twee dagen, maar zich daarna juist veel fitter voelden.
Bowen kan zeer effectief zijn bij chronisch bestaande klachten zoals darmproblemen of allergiën, maar ook bij acute situaties zoals sport blessures, spit of hernia, migraine, hooikoorts en astma kan Bowen veel betekenen.
Bij chronische klachten zijn soms net iets meer behandelingen nodig, maar meestal zijn slechts enkele behandelingen nodig om tot verbeteringen/herstel te komen.
Als om welke reden ook het centrale zenuwstelsel de spanning in dit weefsel niet loslaat, zal de fysiologische functies van organen, spieren, lymfevaten, etc. verstoord raken.
Hierdoor kunnen er allerlei klachten tot uiting komen. Door de verbinding van de weefsels door het hele lichaam heen en de reflexwerking naar het centrale zenuwstelsel (o.a. de hersenen) kunnen de klachten ergens anders in het lichaam plaats vinden.
Daarnaast geeft spanning op het fasciale weefsel problemen met het afvoeren van afvalstoffen. De lever-, darm- en/of nierfunctie kan verminderen en daardoor kunnen allerlei klachten als vermoeidheid, stijfheid, hoofdpijn en slapeloosheid onstaan. Ook kan bv. de stoelgang ontregeld worden.
Het zelfherstellend vermogen van het lichaam berust erop dat het lichaam de spanning in het fasciaalweefsel gaat herkennen via de zachte prikkel die gegeven wordt. Het lichaam laat die spanning los en daardoor komen de functies die verstoord waren weer op gang.
Als eerste gaat het lichaam overtollige afvalstoffen uit het lichaam verwijderen. Dit zal eerst wat extra vermoeidheid geven, maar al snel zal je jezelf fitter gaan voelen. De concentratie neemt toe en veel andere klachten zullen verdwijnen of verminderen.